Kaip skaniai gaminti valgyti ir nepavargti

 

Manau daugeliui patiekalų gaminimas sukelia mintį, kad neužteks jėgų juos ruošti, negalėsite ilgai išsilaikyti ant kojų prie viryklės. Todėl noriu su visais pasidalinti savo surinktais įvairių valgių gaminimo receptais, mažyčiais patarimais, kaip nepavargti.

Visi galite rašyti savuosius receptus ar patarimus. Tikrai bus įdomu... Receptus atsiųskite man žinute mobiliuoju (mano numeris 868439158 ar siųsti failus adresu starodubceviene@gmail.com ).

Jolanta

PATARIMAS 1. Na visų pirma pradėsiu nuo paprasto polietileninio maišelio. Lai jis, ar net keli, visada būna po ranka. Tai lyg mažytės šiukšlių dėžės, kur iškart galėsite mesti šiukšles. O progai pasitaikius, nusinešti juos į tikrąjį šiukšlių maišą.

 

Blynai iš krabų lazdelių

10 krabų lazdelių supjaustoma, įdedama 2 kiaušiniai, 2 šaukštai krakmolo, 2 šaukštai majonezo, 1 šaukštelis vegetos prieskonių. Viską išmaišyti ir aliejuje kepami blyneliai.

Skanaus!

 

Blyneliai iš paukštienos, mėsos ar žuvies.

Dažnai pasitaiko, kad namie būna nedidelis kiekis kažkokios mėsos (ir toliau minėsiu mėsą, nors ruošti galima iš paukštienos krūtinėlės ar žuvies).

2 kiaušiniai, 2 šaukštai krakmolo, 2 šaukštai majonezo, 2 smulkiai sutarkuotos didelės morkos, 2 skiltelės smulkiai sutarkuoto česnako, 1 šaukštelis „Vegetos“ prieskonių. Mėsą kuo smulkiai supjaustyti. Viską išmaišyti, palikti pastovėti šaldytuve ir ialiejuje škepti.

Skanaus!

 

Plovas

Į špižinį puodą įpilti pusę stiklinės aliejaus. Supjaustyti mėsą. Įdėti pjaustytą svogūną, tarkuotas morkas, užpilti 1 stiklinę ryžių, 2 stiklines vandens, įdėti druskos, pipirų, prieskonių. Uždengti puodą. Kai užvirs viską išmaišyti; paragauti ir jei ko trūksta pridėti. Uždengus virti ant mažos ugnies 20 min.

Skanaus!

 

Cepelinai

2 pakeliai varškės, 4 valgomi šaukštai manų kruopų, 1 kiaušinis, druskos pagal skonį, įdaras (bet koks). Iš varškės, manų, krakmolo, kiaušinio bei druskos užminkome tešlą. Įdaras kaip ir bulvių cepelinams. Į pasūdytą verdantį vandenį sudėti cepelinus ir verdame 10-20 min. Valgome su grietine ar spirgučių padažu.

Skanaus!

 

PATARIMAS 2. Ar žinote, kad ryžių košės nebūtina virti 20 min.? Užtenka pavirti 10 min., uždengti puodą rankšluosčiu ir po 10 min. Košė bus paruošta.

 

Perlinių kruopų košė

Siūlau pasigaminti skanią košę su perlinėmis kruopomis. Iš vakaro siūlau jas užmerkti vandenyje.

0,5 kg. perlinių kruopų, 3 bulvės, 200 ml. pieno, druska.

Padažui: svogūnas, 300gr. lašinukų, 2 šaukštai miltų, 0,5l pieno, druskos, pipirų.

Išvirti kruopas (jei jos buvo neužmerktos, tai virs apie 40 min) Likus iki pabaigos 5-6 min. Sudėti smulkiai tarkuotas bulves ir visą laiką košę maišome. Pilame pieną, beriame druską, pipirus. Ant sumažintos ugnies paverdame dar 10 min.

Pakepiname lašinukus, smulkintą svogūną, (kol pagels), dedame kelis šaukštus miltų, išmaišome. Pilame pieną, įdedame druskos, pipirų.

Skanaus!

 

Ryžių, grikių košė

Užvirti puode vandenį, įberti pvz., pusę stiklinės ryžių. Kol jie verda supjaustyti rūkytų lašinukų, stambų svogūną, smulkiai tarkuotą morką. Ryžiams pavirus apie 10 min, įdėti pusę stiklinės grikių. Pamaišyti ir dar truputį pavirti, po to puodą nukelti, uždengti rankšluosčiu. Apkepus daržovėms užberti porą šaukštų miltų, įpilti vandens, druskos, pipirų ir maišyti kol padažas sutirštės.

Skanaus!

 

Vegetariškas daržovių troškinys

1 kg. bulvių supjaustyti griežinėliais.

2 svogūnus supjaustyti smulkiai. Sudėti į puodą, užpilti šaukštu vandens, uždengti dangtį ir garuose troškinti.

Pusę kg. pomidorų, nulupus žievelę, susmulkinti. Petražoles supjaustyti. Ant troškintų svogūnų sluoksniais dėti bulves, pomidorus, 1 lauro lapelį, česnaką, druskos, pipirų, aliejaus, petražoles. Įpilti vandens, kad apsemtų daržoves. Virti 20 min., tik nemaišyti.

Skanaus!

 

Bulvių apkepas su porais

1,25 kg nuskustų bulvių,

500 g supjaustytų porų,

2 skiltelės spausto česnako,

150 ml grietinėlės,

50 g tarkuoto sūrio (pvz, Čedario),

25 g maltų džiūvėsėlių,

druska ir pipirai,

petražolių šakelė papuošimui.

1. Bulves sumeskite į pasūdytą verdantį vandenį ir apvirkite (5 min). Nusausinkite ir supjaustykite griežinėliais.

2. Į kepimo indą sudėkite su česnaku sumaišytus porus, pabarstykite pipirais. Ant viršaus sudėkite bulvių griežinėlius, apipilkite grietinėle. Uždenkite folija ir kepkite iki 190 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 45 min, kol bulvės bus iškepusios.

3. Pabarstykite viršų sūriu bei džiūvėsėliais ir dar kelioms minutėms pašaukite į orkaitę, kol džiūvėsėliai paskrus. Papuoškite petražolėmis ir patiekite.

Skanaus!

 

Blyneliai iš cukinijų

1 kg. cukinijų nulupti, sutarkuoti stambia tarka, nusunkti. Į tarkius dėti 3 kiaušinius, tarkuotą svogūną, 1 stiklinę miltų, druskos. Viską išmaišyti ir kepti įkaitintame aliejuje. Valgyti su grietine.

Skanaus!

 

Varškė su pomidorais

Varškę sutrinti, pomidorams nupjovus viršūnėles, viduriukus išpjauti, susmulkinti ir įdėti į varškę, Įdėti grietinės, druskos, pipirų, truputį spausto česnako ir viską gerai išmaišyti.

Stalo papuošimui į išskobtus pomidorus sudėti varškės įdarą, uždėti „kepurėles“.

Skanaus!

 

Varškės apkepas

2 kiaušiniai, 2 pakeliai varškės, 2 šaukštai manų, 2 šaukštai riebios grietinės, 2-3 valgomieji šaukštai cukraus. Viską išmaišyti, kepti 1 val. 160°C.

Skanaus!

 

Kepta duona

Duonai nupjauti kraštelius, supjaustyti piršto dydžio juostelėmis. Fermentinį sūrį sutarkuoti, smukiai supjaustyti česnako keliais skilteles, įdėti druskos, viską išmaišyti. Duoną apvolioti majoneze, vėliau sūrio ir česnako mišinyje. Kepti orkaitėje apie 10 min, 200°C. Ji tiks ne tik prie alaus, bet ir prie arbatos puodelio.

Skanaus!

Aktualijos   Verta žinoti

Grįžti į pradžią

Į antrą receptų psl.