Interneto svetainė „Vakarų Lietuvos medicina“, 2011 m. gegužės 16 d.

Kai visi kartu - nieko nėra neįmanoma

Aktualijos   Apie mus rašo

Neseniai Klaipėdos apskrities išsėtine skleroze (IS) sergančių ligonių draugija pakvietė savo narius į susitikimą. Jo metu buvo pasidžiaugta draugijos pasiekimais, aptarti nuveikti darbai.

N.Venckienė.
Genovaitės Privedienės nuotr.

Neseniai Klaipėdos apskrities išsėtine skleroze (IS) sergančių ligonių draugija pakvietė savo narius į susitikimą. Jo metu buvo pasidžiaugta draugijos pasiekimais, aptarti nuveikti darbai.

Šiemet 17-ąjį gimtadienį mininti draugija tikrai turi kuo pasidžiaugti. Visa draugijos veikla yra susijusi su sergančiųjų gyvenimo kokybės gerinimu, socialinės atskirties mažinimu. Siekdama šių tikslų ji nuolat vykdo įvairius naujus ir tęstinius projektus. Taigi visi susirinkusieji buvo supažindinti, kas planuojama ir bus vykdoma šiais metais.

Susitikimo pradžioje draugijos nariai supažindinti su naujovėmis, susijusiomis su IS gydymu. Pasidalyta įspūdžiais iš tarptautinės TEVA konferencijos “A core treatment in MS”, kuri vyko kovo 24 d. Vilniuje. Konferencijoje dalyvavę Lietuvos, Latvijos, Danijos ir Prancūzijos atstovai supažindino su IS gydymo naujovėmis, metodais, naudojamais medikamentais. Išklausius visų pranešimų, galima buvo pasidžiaugti, kad IS gydymas Lietuvoje nesiskiria nuo kitų šalių. Skirtumas tik tas, kad Lietuvoje dar ne visi registruoti medikamentai, skirti IS gydymui, yra kompensuojami. O kadangi jie labai brangūs, todėl ne kiekvienam toks gydymas prieinamas.

Dar viena gera naujiena: balandžio pradžioje atsiųstas oficialus pranešimas, kad Europos Komisija patvirtino naują pirmąjį Europos Sąjungoje registruotą geriamąjį vaistą, skirtą išsėtinei sklerozei gydyti.

Dalyvavimas projektuose

Apžvelgus naujienas, pereita prie draugijos veiklos aptarimo. Pirmiausiai pasidžiaugta nuo 2007 m. sėkmingai įgyvendinamu projektu “Mobili slauga”. Šio projekto dėka Klaipėdos mieste 11 asmenų, sergančių Išsėtine skleroze, kurie turi visišką ar dalinę judėjimo negalią, gauna kompleksines slaugos paslaugas. Tikimasi šį projektą vykdyti ir ateityje, gerokai praplečiant paslaugų ir jų gavėjų skaičių.

Jau ketveri metai draugija bendradarbiauja su Klaipėdos neįgaliųjų verslo plėtros centru (NVPC). Džiugu, kad šio bendradarbiavimo dėka nuo 2010-03-09 net 16 sergančių IS buvo įtraukti į projektą „E-studijos ir naujos įsidarbinimo galimybės neįgaliesiems, siekiant paskatinti juos tapti pilnaverte darbo rinkos dalimi“. Projekto dalyviai nemokamai buvo aprūpinti kompiuterine įranga, jiems įvestas nemokamas internetinis ryšys viso mokymosi laikotarpiu iki 2012-03-09. Visi dalyviai nuotoliniu būdu šiais metais sėkmingai baigė 128 val. kompiuterinio raštingumo kursus ir gavo baigimo pažymėjimus. Šiuo metu jie visi jau 9 mėnesiai mokosi anglų kalbos. 11 sergančiųjų IS nuo gruodžio 6 d. pradėjo studijuoti „Verslo vadybos“ kursus, o 2 dalyviai pagal šį projektą nusprendė siekti aukštojo išsilavinimo ir pradėjo studijas ISM vadybos ir ekonomikos universitete. Dauguma sergančiųjų IS pasisakė, kad įsitraukę į E-Studijų projektą jie nebesijaučia socialiai izoliuoti ir atstumti.

Genovaitės Privedienės nuotr.

 

Šį mėnesį kartu su Lietuvos išsėtinės sklerozės sąjunga ESF agentūrai pateiktas projektas ,,Sėkmingos reintegracijos link‘‘, kurio tikslas – skatinti neįgaliųjų reintegraciją į darbo rinką ir visuomenę, siekiant išvengti jų socialinės atskirties. Projekto uždaviniai:

Kelti socialinių darbuotojų, savanorių, psichologų bei kitų darbuotojų, dirbančių su socialinės rizikos ir socialinę atskirtį patiriančiaisiais asmenimis, profesinę kvalifikaciją;

Organizuoti kompleksines (individualus konsultavimas, konsultavimas grupėse, praktinis ir bendrųjų įgūdžių mokymas, tarpininkavimas įdarbinant) darbo rinkos mokymo reintegracijos ir užimtumo programas tikslinės grupės asmenims;

Keisti neigiamą darbdavių, bendradarbių nuomonę ir visuomenės nuostatas tikslinės grupės atžvilgiu.

Turiningi planai

Aptarus projektus prasidėjo diskusija apie numatomus renginius, kurių šiais metais planuojama labai daug.

Kiekvienais metais gegužės pabaigoje yra minima pasaulinė „IS diena“. Ta proga kasmet draugija dalyvauja Lietuvos išsėtinės sklerozės sąjungos organizuojamuose renginiuose. Šiais metai jau gautas kvietimas į renginį, kuris vyks Trakuose. 8 draugijos atstovai turės galimybę susitikti su kitų draugijų atstovais, pasidalinti savo patirtimi, įdomiai ir turiningai praleisti laiką Trakuose ir vakarą kaimo sodyboje.

Jau 6 metai draugija dalyvauja Baltijos šalių Išsėtinės sklerozės aljanso veikloje. Aljansas kasmet rotacijos principu organizuoja vasaros stovyklas trijose Baltijos šalyse. Pernai tarptautinė vasaros Išsėtinės sklerozės stovykla buvo Estijoje, na o šias metais ji bus Lietuvoje. Draugijos nariai supažindinti, kad ji bus organizuojama Monciškėse, paskutinę rugpjūčio savaitę. Pasiūlyta visiems pagalvoti ir teikti savo pasiūlymus renginio programai.

Nuo 1999 m. draugija vienintelė Lietuvoje organizuoja kasmetines „IS mokyklas – seminarus“, kurių tikslas – mokyti sergančius IS, jų artimuosius gyventi ir prisitaikyti prie pasikeitusių gyvenimo sąlygų, gerinti jų gyvenimo kokybę bei mažinti socialinę atskirtį, visapusiškai integruojant juos į visuomenę. Šiais metais seminaras „Gyvenimas su Išsėtine skleroze ir socialinės atskirties mažinimas“ kaip visuomet vyks rugsėjo mėnesį Sveikatos centre „Energetikas“, Šventojoje. Apie šį renginį ir jo programą draugijos nariai daug diskutavo, teikė įvairius pasiūlymus, ką norėtų išgirsti, ką sužinoti, kokios problemos ir temos yra aktualiausios. Po diskusijos prieita prie bendros nuomonės, kad šių metų renginyje pagrindinis akcentas turėtų būti psichologinių problemų nagrinėjimas: kaip sergančiajam IS nepalūžti ir tvarkytis su savo emocinėmis reakcijomis bei įveikti depresiją. Ir kaip visuomet labai svarbus renginio akcentas – tai įdomi, linksma ir turininga kultūrinė programa. Jai draugijos nariai pažėrė daug įvairiausių pasiūlymų. O apie rudens ir žiemos renginius nutarta kalbėti vasaros pabaigoje.

Draugija per visą savo gyvavimo laiką, įgijo daug socialinių partnerių: Lietuvos išsėtinės sklerozės sąjunga, Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Klaipėdos išsėtinės sklerozės centras, Sveikatos centras „Energetikas“, Klaipėdos m. Savivaldybės Socialinės rūpybos ir sveikatos skyriai, Klaipėdos Neįgaliųjų verslo plėtros centras, Viešoji įstaiga „Elijos vėjarožė“, Klaipėdos Jūrininkų ligoninė, viešbutis „Vecekrug“, „Novartis pharma services Inc.“ atstovybė – tai pagrindiniai rėmėjai ir socialiniai partneriai, kurie visada padėjo ir padeda. Tik jų dėka draugija sėkmingai gyvuoja ir aktyviai dirba.

Akivaizdu, kad jau iki rudens visiems reikės gerai paplušėti, norint įgyvendinti tai, kas numatyta. Tačiau draugijos nariai nusiteikę labai optimistiškai, todėl mums net nekyla abejonių, kad padarysime viską, ko patys norėsime. Ir visai nesvarbu, kad mes visi neįgalūs, kiekvienas daugiau ar mažiau, bet kažką galime, o kai esi ne vienas – tai nėra nieko neįmanomo.

 

Neringa Venckienė,
Klaipėdos apskrities išsėtine skleroze sergančių ligonių draugijos pirmininkė

www.vlmedicina.lt